Skip to content

BEZ ČEGA NE MOŽE ŠUMARSKA INDUSTRIJA

BEZ ČEGA NE MOŽE ŠUMARSKA INDUSTRIJA
Iako se o šumarskoj industiji malo govori, ona danas čini veliki deo poljoprivrede u Srbiji. Pod šumama je trenutno oko 30% površina centralne Srbije, a zahvaljujući geografskom položaju naše zemlje, na našim prostorima raste mnogo listopadnih i četinarskih vrsta drveća. Koje se dalje koristi za preradu najrazličitijih proizvoda od drveta, od ogreva i drvne građe, do dizajnerskog nameštaja.
Zato se veliki broj poljoprivrednika odlučuje baš za šumarstvo kao svoj primarni izvor prihoda. Ipak, uprkos velikoj zainteresovanosti za ovu granu poljoprivredne proizvodnje, mnogi poljoprivrednici se često susreću sa velikim problemima kao što su:

Baš iz svih tih razloga, danas se sve više ulaže u šumasku poljoprivrednu mehanizaciju, koja ovaj težak rad olakšava i ubrzava.

CILJEVI ULAGANJA U ŠUMARSKU MEHANIZACIJU

Kao i svugde, ulaganjem u poljoprivrednu mehanizaciju optimizuju se proizvodni procesi, samim tim se štedi vreme i povećavaju prihodi. A neki od glavnih benefita ulaganja u mehanizaciju su i:
Ukoliko se za rad pravilno odabere odgovarajuća mehanizacija, produktivnost u šumarskoj industriji može se povećati čak i do 10 puta. Uz to, uslovi na terenu se olakšavaju za radnike, manje se osećaju vremenske nepogode i uticaj loših i nepristupačnih terena.

Naravno izbor odgovarajuće poljoprivredne mehanizacije nije lak. I zato ćemo vam u nastavku teksta pomoći da razmotrite koja vam je poljoprivredna mehanizacija neophodna.

BEZ ČEGA NE MOŽE ŠUMARSKA INDUSTRIJA

KOJA JE MEHANIZACIJA POTREBNA U ŠUMARSTVU

Naravno, na prvom mestu su motorne testere, za seču stabala, bet kojih bi rad danas bio gotovo nemoguć. A o izboru motorne testere najbolje je odlučiti na osnovu vrste drveta za koje će biti prezežno korišćena. Jer se performasne motornih testera razlikuju u odnosu na debljinu i tvrdoću stabala za koja se koriste.

Pored toga, danas su tu i mašine specijalne namene koje služe za seču, transport i vuču stabala, poput: hervastera, forvardera, posebnih kombajna za žetvu šumskih ostataka, zglobnih traktora. Ipak, pre odluke o ulaganju u ovu mehanizaciju, mora se pogledati ekonomski aspekt, jer iako ona mnogo olakšava, često s obzirom na potrebe većine poljoprivrednika u Srbiji, nije ekonomski isplativa.

UNIVERZALNI TRAKTORI U ŠUMARSTVU

S obzirom na sezonski karakter ovih radova i da se većina poljoprivrednika pored šumarstva bavi i drugim vidovima poljoprivrede, najbolja opcija je kupovina dobrih univerzalnih traktora sa jakom vučnom silom, u kombinaciji sa vitlom za vuču isečenih stabala.

Kupovinom univerzalnih traktora, poljoprivrednici dobijaju traktor koji, pored šumarstva mogu koristiti i za ostalu poljoprivrednu proizvodnju. Tako da su sa ekonomske strane mnogo isplativiji, jer se mogu koristiti tokom cele godine. Traktori sa pogonom 4×4 odlično će se snaći na nepristupačnim terenima pod nagibom. Ukoliko imaju dobru hidrauliku, postoji mogućnost kačenja različitih poljoprivrednih mašina, tako da se svi poslovi u šumi obavljaju uz pomoć jednog traktora. Sa kvalitetnom kabinom, smanjuje se uticaj klimatskih faktora i filtrira se vazduh, pa je i bezbednost radnika podignuta na visoki nivo.

Poslednje, ali ne manje značajne, svakako su prikolice, za transport isečenih stabala. Ove prikolice moraju biti dobre nosivosti, sa kvalitetnim pneumaticima i dobre konstrukcije, kako bi se sprečilo izvrtanje i ispadanje stabala.
Kako se iz godine u godinu u šumarstvo sve više ulaže,
odabirom odgovarajuće poljoprivredne mehanizacije možete dodatno olakšati vaš rad.
Za sva dodatna pitanja i besplatnu konsultaciju oko odabira traktora na raspolaganju vam je komercijalista Jovan Ristić

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA