Skip to content

FROSTBUSTER – IDEALNA ZAŠTITA OD MRAZA

Frostbuster – idealna zaštita od mraza
Od predstojećih prolećnih mrazeva, poljoprivredni proizvođači lakše mogu da zaštite voćnjake nego vinograde i to prvenstveno zahvaljujući činjenici da je razmak sadnje najčešće veći u zasadima voća nego u vinogadima, gde je i teren uglavnom strmiji nego u voćnjacima.
U odbrani od mraza sve više na značaju dobija Frostbuster (heater) ili vučeni priključni transportni grejač i to je najfleksibilnija mašina u zaštiti od mraza. Radi na principu uvođenja zagrejanog vazduha u zasad. Za produktivnost frostbustera zaslužna su tri glavna parametra. Na prvom mestu to je porast temperature, zatim vrlo su važne i oscilacije temperatura jer pri svakom prolazu, temperatura se diže i ubrzo se opet spusti. Ove promene će stvoriti veliki deo zaštite.
Vrlo je verovatno da je najznačajniji faktor uticaj frostbustera na relativnu vlažnost vazduha. Gde god da se on koristi, relativna vlaga se spušta. Zbog toga, rosište se menja značajno. I iz tog razloga će mraz biti slabiji, te će se formirati manje leda na biljkama. Rezultat – nimalo ili vrlo malo štete.

Šta je važno da znate pre upotrebe ?

Ova mašina stvara topli vazduh i u te svrhe koristi različite energente, poput plina, benzina ili nafte, a topli vazduh ispušta na stranu ili unazad, te se na taj način podiže temperatura u zasadu. Pre rada sa frostbusterom potrebno je isplanirati i označiti put kojim se vozi sa njim. Razmak između prohoda mašine ne sme da bude veći od 140 metara, a obično iznosi 70-60 metara. Vrlo je važno da se svakih osam do deset minuta vratite na istu tačku sa koje ste krenuli. To praktično znači da jedan prolaz po voćnjaku ne bi trebalo da bude duži od 10 minuta.
Maksimalna dozvoljena brzina vožnje je 8 km/h. Tokom svakog prolaza temperatura naraste za dva stepena Celzijusa, a nakon toga polako opada. Posledica toga je da temperatura nekad padne i ispod nule, ali bez obzira na to, ako takva situacija ne traje duže od 10 minuta, nema štete na biljci. Prema istraživanjima Belgijskih stručnjaka, Frostbuster radi savršeno na temperaturama do – 5,5 stepeni, a rezultati istraživanja u SAD ukazuju da se zaštita od mraza uspešno sprovodi do -7 stepeni. Testiranja nam govore i to da pomenuta mašina dostiže svoj optimum nakon jednog sata rada.

Zaštita i do deset hektara

Reč je o vučenoj ili nošenoj mašini, a snažni ventilator pokreće kardansko vratilo. Frostbuster ima dizelski gorionik koji zagreva vazduh do 80°C, zatim, zagrejani i isušeni vazduh izbacuje se iz mašine kroz dva izlaza – jedan se nalazi levo, a jedan desno.
Ukupna površina koja se može zaštititi na ovaj način zavisi od oblika i dimenzija parcele, ali i od samog modela mašine i iznosi najviše 8 do 10 hektara. Kapacitet mu je 4-5 ha, snaga grejača 350 kW, izlaz za vazduh na visini od 4 m, učinak ventilatora 36.000 m3/h i dimenzije: 2.100 mm x 1.600 mm x 4.000 mm.
Frostbuster ima nekoliko prednosti u poređenju sa drugim sistemima zaštite od smrzavanja. Neki od njih su to što možete zaštititi svoje useve na mestima gde nema vode ili odbraniti voće koje se ne može zaštititi vodom.
Frostbuster – idealna zaštita od mraza

Ušteda i na energiji

Budući da mašina prolazi sa strujanjem vrućeg vazduha, svakih 7 do 10 minuta deo leda isparava (odvija se proces sublimacije), a preostali led dobija energiju iz vazduha koji prolazi. Što je veća vlažnost vazduha, to se više energije prenosi. Navedeno omogućava da se stvori optimalna zaštita sa samo delom energije koja je potrebna ostalim sistemima zaštite.
Dokazano je da ovakav način zaštite povećava prinose useva do 20 odsto, što je čini neprocenjivim alatom za svakog poljoprivrednika koji želi da maksimizira svoj prinos dok istovremeno štiti od nepredvidivih vremenskih uslova kao što su mraz.

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA