Skip to content

KAKO IZABRATI PNEUMATIKE ZA TRAKTOR

KAKO IZABRATI PNEUMATIKE ZA TRAKTOR

Osnova svakog dobrog traktora su dobri prenumatici koji će taj traktor nositi. Zato se pred pneumatike postavlja nekoliko važnih uslova koje moraju ispunjavati, a to su:

I tek kada gume ispunjavaju sve ove uslove, možemo biti sigurni da smo izabrali one prave. A koje su to opcije kada je izbor odgovarajućih pneumatika za traktor u pitanju, na koje stvari obratiti pažnju i kako pravilno izabrati pneumatike u odnosu na traktor i vrstu poslova koje obavlja saznajte u redovima koji slede.

KAKVI SVE PNEUMATICI POSTOJE?

Osnovna podela traktorskih pneumatika je prema unutrašnjosti gume, gde se mogu pronaći dva osnovna tipa pneumatika:

Radijalne pneumatike karakteriše fleksibilna tkanina koja ima slojeve za učvršćivanje koji su postavljeni pod pravim uglom. Dok gazna površina i ivice deluju nezavisno. Zbog ovoga, radijalne gume, u odnosu na dijagonalne, karakteriše bolje prianjanje na površinu.
Dijagonalne pneumatike karakteriše tkanina koja je položena u unakrsnoj formaciji. Dok gazna površina i ivice ne deluju nezavisno.
KAKO IZABRATI PNEUMATIKE ZA TRAKTOR

Osim po unutrašnjoj strukturi, postoje razlike i u šarama na spoljašnjem zidu pneumatika, pa se tu podela vrši na:

A koje ćete od ovih vrsta pneumatika izabrati, zavisi pre svega od toga koja je namena traktora za koji birate gume.

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI PNEUMATIK?

Kao osnovna veza između traktora i podloge, pneumatici su zaduženi za prenos uzdužnih i poprečnih sila. Zato odgovarajući pneumatik mora pravilno da primi i prenese težinu vozila, priguši urade koji nastaju zbog karakteristike podloge, dobro prijanja za vreme upravljanja i kočenja traktora.

Dijagonalne gume, koje se i danas najčešće sreću na traktorima u Srbiji imaju nekoliko prednosti, među kojima su svakako najbitnije: otpornije bočne strane gume, što garantuje duži životni vek i laku reparaciju, poboljšana stabilnost vozila, posebno u uslovima vlažnog i klizavog terena. Zato su odlične na neravnim, klizavim terenima, kao što je slučaj kod oranja zemlje.

Radijalne gume, sve raširenije zbog brojnih prednosti, među kojima treba istaći lakše upravljanje, bolji kontakt sa podlogom, veću fleksibilnost gume i manju potrošnju goriva. Zbog svega ovoga odličan su izbor za obavljanje većine radova, kako na polju, tako i u voćnjacima i vinogradima.

Zato što razumemo da se poljoprivrednici susreću sa različitim zadacima, ali i da su zahtevi svakog poljoprivrednog proizvođača drugačiji, imate mogućnost da sami odlučite kakve pneumatike želite na svojim Lovol traktorima. Svi Lovol traktori u osnovnom paketu dolaze sa dijagonalnim pneumaticima, ali u zavisnosti od potreba, u okviru paketa dodatne opreme, moguće je uvrstiti i radijalne pneumatike na vašem novom Lovol traktoru.

Za sva dodatna pitanja možete pozvati naš prodajni tim:

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA