Skip to content

KAKO IZABRATI PRAVI TRAKTOR?

Kako izabrati pravi traktor?
Izbor pravog traktora posao je koji zahteva mnogo istraživanja i razmatranja. Pre nego što se odlučite za kupovinu, proučite činjenice koje vam predstavljamo kako biste doneli pravu odluku.
Iako zbog ekonomske krize koja je prisutna, poljoprivrednici strahuju od ulaganja u nove mašine, neki su primorani da kupuju nove traktore jer su oni osnovna sredstva za proizvodnju.

Važno je odabrati traktor prema potrebama. Trebalo bi da odlučite za koje namene vam je on potreban. Da li su to poljoprivredeni ili građevinski radovi ili je u pitanju prevoz?

Birajte prema prioritetima

Iako pomenute mašine imaju mogućnost obavljanja više vrsta poslova, ako kupujete traktor za višestruku upotrebu, važno je odlučiti koji zadatak je na listi prioriteta. Izaberite onaj sa pogonom na sva četiri točka ili sa zadnjom vučom, u zavisnosti od potreba.

Njihova osnovna namena određivaće tehnološke i agrotehničke zahvate koje moraju da ispunjavaju jer određene operacije zahtevaju specifične priključke i snagu. Tako su karakteristike koje bi trebalo da ima traktor namenjen za oranje drugačije u odnosu na onaj namenjen za transport ili za onaj specijalnih namena (koji imaju gume većih dimenzija i mogućnost odvajanja točkova).

Ako se traktor koristi za setvu i međurednu kultivaciju, mora da ima uske gume i mogućnost podešavanja točkova. Kod onih koji su predodređeni za rad u voćnjacima i vinogradima, koji se nalaze na nagibima, zahteva se nisko težište i mali razmak između točkova zbog smanjenog rizika od prevrtanja i prolaska ispod krošnji.
Kako izabrati pravi traktor?
Traktori namenjeni za rad u povrtarstvu moraju da imaju veći broj stepena prenosa sa malim brzinama kretanja. Oni koji se intenzivno koriste u zaštiti bilja trebalo bi da su opremljeni kabinama kako bi se vozač zaštitio od hemijskih sredstava koja se koriste.

Veličina parcele i finansije

Važna je takođe veličina i konfiguracija zemljišta za koje vam je potreban traktor. Trebalo bi da razmislite o broju hektara koje obrađujete, nagibu terena, ali i o potrebama u budućnosti. Isto tako je značajno uzeti u obzir i svotu novca koju ste spremni da izdvojite za kupovinu. Traktor nije jeftin i to je jednokratna investicija. Ukoliko nemate dovoljno novca, prvo bi trebalo da popravite finansijsku situaciju, jer se isplati uložiti više u nešto što će vam stalno koristiti.
Često se ljudi dvoume da li da kupe novi ili polovan traktor i to najviše zavisi od finansijske situacije.

Poslujte sa firmama koje mogu da se provere i koje imaju dobre recenzije ranijih kupaca. Koristite tuđa iskustva, pitajte za preporuku.

Šta je potrebno od opreme

Obavezno je prilikom kupovine proveriti dizajn, kapacitet goriva, kilometražu, tip upravljača i slične karakteristike, kao i to da li ispunjavaju vaše potrebe. Odlučite da li su vam potrebni grejanje ili klima. Kabine povećavaju troškove, ali takođe omogućavaju duži rad u bilo kojoj sezoni, uz naravno, više udobnosti.

Što više opreme traktor ima, cena će mu biti veća. Ako se odlučite za traktor koji ste detaljno proučili i pogledali, trebalo bi zakazati i probnu vožnju.

Za kraj, poželjno bi bilo naglasiti da kupljen traktor predstavlja veliku pomoć u radovima, zato uzmite dovoljno vremena, pogledajte sve opcije i naravno popričajte sa predstavnicima prodaje o vašim zahtevima, oni će vam biti od velike koristi pri izboru.

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA