Skip to content

KAKO TEŽINA TRAKTORA UTIČE NA RAD U POLJU

KAKO TEŽINA TRAKTORA UTIČE NA RAD U POLJU

Prilikom odlučivanja o idealnom modelu traktora svakako se obraća posebna pažnja na vrste poslova za koje će se traktor koristiti, vrste poljoprivrednih kultura koje se uzgajaju, ali i geografski položaj poljoprivrednog gazdinstva, koji mnogi često zanemaruju. 

Ovo je pre svega značajno zbog vrste zemljišta koja se obrađuje, kao i nagiba na kom zemljište stoji. I zato, ovo treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o veličini i težini traktora koji će odgovarati baš vašem poljoprivrednom gazdinstvu.

ZAŠTO JE TEŽINA TRAKTORA VAŽNA

Težina traktora jedna je od najzačajnijih karakteristika traktora, jer od težine direktno zavisi i vučna sila traktora i podizna moć. Takođe, u odnosu na težinu traktora, treba gledati i odgovarajuću kubikažu motora, kako bi traktor bio siguran i pouzdan u pogledu bezbednosti vozača i ostalih učesnika u saobraćaju.

Mehanizacija Trgomen u svojoj ponudi ima različite veličine traktora, od onih malih poput Lovol 254 sa 25ks, težine svega 1200kg (sa tegovima), do velikih ratarskih traktora poput Lovol 1304 sa 130ks, težine čak 6300kg (sa tegovima).

Pored tehničkih karakteristika, težina traktora direktno utiče i na zemljište koje se obrađuje, pa s tim u vezi, na osnovu obradive površine, važno je odabrati adekvatan traktor, koji će biti sposoban da obrađuje zemljište, a istovremeno ne šteti i ne sabija zemljište.

TRAKTORI NA LAKIM TIPOVIMA ZEMLJIŠTA

Na lakšim peskovitim zemljištima je optimalno koristiti traktore manjih težina usled činjenice da u ova zemljišta lako obradiva i potrebna je manja snaga traktora. Samim tim, korišćenjem lakšeg traktora, dolazi do manjeg sabijanja zemljišta. Za ovakva, laka zemljišta, preporučuju se traktori malih težina, poput Lovol 354 koji teži 1800kg (sa tegovima), pa do težine maksimalne težine 3500kg, gde preporučujemo traktor Lovol 754, koji teži 3420kg (sa tegovima).

Kako su ovo mali traktori, koji se mahom koriste u Centralnoj i Južnoj Srbiji, u voćnjacima i vinogradima, gde se često radi o terenima pod nagibom, važno je obratiti pažnju i na pogon traktora. Za obrađivanje terena pod nagibom, najbolje je koristiti traktore koji imaju pogon na sva četiri točka (4×4), poput Lovol 354 ili Lovol 454 traktora.

TRAKTORI NA TEŠKIM TIPOVIMA ZEMLJIŠTIMA

Na teškim glinenim zemljištima treba koristiti traktore većih težina, jer operacije poput oranja zahtevaju teške traktore, sa velikom vučnom silom. Traktore koji su stabilni i nisu skloni prevrtanju. Kako se ovakva zemljišta kod nas uglavnom sreću u Vojvodini, gde se poljoprivrednici pretežno bave ratarstvom, naša su preporuka traktori nešto većih težina. 

Težina traktora ne bi trebala ići ispod 3000kg, te tako za manja poljoprivredna gazdinstva, preporučujemo traktor Lovol 604, koji teži 3120kg (sa tegovima), dok kod velikih poljoprivrednih proizvođača koji u oranju obrađuju mnogo teške glinovite zemlje, preporučujemo velike traktore poput Lovol 1104, težine 4800kg (sa tegovima) ili Lovol 1304, težine čak 6300kg (sa tegovima).

Kao i uvek, naša služba prodaje vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice prilikom kupovine novog traktora. Pišite nam ili nas pozovite, kako za pitanja vezana za odabir pravog traktora baš za vas, tako i za pitanja o uslovima kupovine. 

 

Jovan Ristić

📞 +381 36 862 438

📲 +381 64 64 9 59 07

📧 jovanr@trgomen.com

 

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA