Skip to content

KALENDAR JESENJIH I ZIMSKIH RADOVA U RATARSTVU

Trgomen i Lovol - Kalendar jesenjih i zimskih radova u ratarstvu
Poljoprivreda nikada ne spava, tu uvek ima nešto da se radi. Čak i sada, na samom kraju jedne poljoprivredne sezone kada su poljoprivrednci naizgled malo usporili i imaju više slobodnog vremena. I sada je tu mnogo obaveza, jer već se treba spremati za narednu sezonu, kako bi sve prošlo u najboljem redu.
Iako nam se bliži novembar, još mnogo posla je ostalo za uraditi, između ostalog i napraviti dobar plan sledeće sezone. Zato vam u nastavku ovog teksta pišemo šta to treba raditi tokom jeseni i zime, kako bi sezona prošla što je bolje moguće!

POLJOPRIVREDNI RADOVI TOKOM JESENJEG PERIODA

Trgomen i Lovol - Kalendar jesenjih i zimskih radova u ratarstvu

SEPTEMBAR

Septembar je jedan od najužurbanijih meseci na poljima širom Srbije, kako za ratare, tako i za sve ostale poljoprivrednike.
Za vreme septembra nastavlja se setva dateline, trava i uljarica. Koje je poželjno uraditi u prvoj dekadi meseca. Dok je kraj septembra rezervisan za setvu ozimih žitarica, poput pšenice, ječma, ovsa i raži. Ali se i završavaju radovi za pripremu zemljišta (kalcifikacija, podrivanje, ravnanje).
U septembru počinje i jesenje oranje zemljišta koje se priprema za prolećnu setvu. Beru se rani hibridi kukuruza, suncokret i soja, ali i počinje berba šećerne repe.

OKTOBAR

Okobar mesec protiče u znaku velikih radova. Nastavlja se berba kukuruza i soje, a berba šećerne repe sada se odvija punom parom. Nastavlja se sa setvom ozimih useva. Optimalno je setvu ječma završiti u prvoj dekati oktobra, a pšenice i raži do kraja druge ili početka treće dekade meseca. Ozime useve koji su ranije posejani treba redovno pregledati i po potrebi tretirati pesticidima kako bi se zaštitili od štetočina. U slučaju obilnijih padavina tokom oktobra, na nižim terenima koji su skloni zadržavanju vviška vode, treba napraviti kanale za odvod, kako se biljke ne bi gušile u vodi.

A o tome koji su traktori najpogodniji za koje radove u polju pročitajte ovde.

NOVEMBAR

Iako zvanično još uvek jesen, za ratare, novembar je mesec u kojem se radovi provide kraju i obezbeđuje zaštita za najhladnije mesece koji slede.
November je vreme kada bi svi, koji prethodno nisu stigli, trebali privesti kraju žetvu suncokreta, kao i setvu ozime pšenice. Kako se hladni, kišoviti dani približavaju, ovo bi trebalo uraditi na samom početku meseca. Nakon toga, na neposejanom zemljištu sledi duboko oranje (na 25 do 30 cm), kao i rasipanje stajnaka i mineralniih đubriva. A brazde treba ostaviti otvorene kako bi upijale vlagu i sunčevu svetlost. Na kraju, pregledati ozime useve i, ukoliko ima potrebe, obaviti jedno tretiranje pesticidima.
Kada se sve u polju završi, sređuju se mašine. Najpre priključna mehanizacija, sejalice i prskalice. Koje treba detaljno oprati, podmazati i zameniti dotrajale delove, a zatim ih garažirati da bi se izbegli loši uticaji vremenskih prilika tokom zime. Na kraju meseca, vreme je i za sređivanje traktora.

POLJOPRIVREDNI RADOVI TOKOM ZIMSKOG PERIODA

DECEMBAR/JANUAR

Ukoliko se nike stiglo ranije, vreme je za privođenje kraju sa oranjem i đubrenjem zemljišta.
U decembru treba proveriti sve ozime useve i uraditi prihranu na ječmu, pšenici i raži koji na kojima je izbilo više od 4 lista ili su već izbokorili. Obavezno proverite sve svoje parcele i ako negde primetite zadržavanje vode, tu se moraju napraviti odvodni kanali.

A kada je sve napolju završeno, vreme je za planiranje sledeće sezone i nabavku semena, pesticida, đubriva i rezervnih delova. Radi se remont poljoprivrednih mašina (na kojima nije bilo uslova da se to uradi ranije).

FEBRUAR

U februaru mesecu priroda polako počinje da se budi, pa tako i počinju aktivniji radovi u polju. Međutim šta će se i kako raditi mnogo zavisi od vremenskih uslova u polju. Ovo je mesec kad počinje prihranjivanje ozimih useva, koji su iscrpljeni od zime. A takođe počinje i setva jarih useva, kao to su pšenica, ovar, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperature i vlaga tla.

Znamo da je posao poljoprivrednika težak, ali ide zima i manje poslova napolju, pa se nadamo da ćete se lepo odmoriti i pripremiti za novu sezonu.

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA