Skip to content

NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM JESENJE SADNJE CRNOG LUKA?

Na šta obratiti pažnju prilikom jesenje sadnje crnog luka?

Jesenji radovi u povrtarstvu

Crni luk jedna je od povrtarskih vrsta koja može da se sadi u jesen, a za berbu dospeva u proleće kao mladi luk, odnosno u leto kao glavice koje ne mogu da se održe duži period, poput onih koje su posađene u proleće.
Veliki broj proizvođača nakon žetve kukuruza predsetveno obavljaju pripremu za sadnju crnog luka u jesenjoj setvi, a koja ima niz prednosti. Zemljište ne miruje, ne čeka proleće i sa druge strane obezbeđuje se sveže povrće na početku godine koje ima i dobru cenu.

Kakvo tlo je pogodno za jesenju sadnju crnog luka

Za uzgoj luka u jesenjoj sadnji potrebno je izabrati duboka, dobro propusna tla laganijeg mehaničkog sastava koja su bogata organskim materijama. Teška, za vodu slabo propusna zemljišta, nepovoljna su jer tokom zime zbog slabe dreniranosti na njima može duže ili kraće vreme da stoji voda i tako da uništi usev.
Za sadnju i ostale lakše radove u povrtarstvu, najčešće se koriste manji traktori poput Lovol 354.
Na šta obratiti pažnju prilikom jesenje sadnje crnog luka?

Najčešće greške kod uzgoja crnog luka

Ova povrtarska vrsta osetljiva je na kiselost tla. Preporučuje se zemljište blago kisele do neutralne reakcije pH vrednosti 6 – 7. Obavezno se uzgaja u plodoredu i uglavnom dolazi iza useva koji su đubreni stajskim đubrivom kao što su kupus, paradajz, krastavci i paprika. Na istoj površini luk ne bi trebalo uzgajati minimum tri godine.
Razlog tome je zbog rizika od plamenjače pa se preporučuje tretiranje arpadžika sa fungicidom pre sadnje, što je i najveći rizik u jesenjoj sadnji. Prednosti jesenje sadnje jesu nepovoljni klimatski uslovi za razvoj nekih drugih bolesti, kao što su crna pegavost i lukova muva.

Preporučena prihrana crnog luka koji se sadi u jesen

Luk sađen u jesen nema mogućnost čuvanja. Sa zaoravanjem strnjišta preporučuje se đubrivo NPK u količini 500-600 kg/ha u korist azota i kalijuma. Pred sadnju (ali na osnovu agrohemijske analize zemljišta), potrebno je uneti 200-300 kg/ha, u odnosu 7:14:21. Obrada tla mora da bude kvalitetna.
Osnovna obrada zemljišta za jesenju sadnju luka treba da se obavi odmah nakon skidanja preduseva. Prilikom obrade, u zemlju dodajte organsko đubrivo kao što je glistenjak, humus ili peletirano đubrivo. Ukoliko nemate dovoljno glistenjaka ili humusa da biste „pokrili“ čitavo tlo za luk, stavljajte ga u rovove i direktno u njega sadite.

Kada je idealno vreme za sadnju crnog luka

Optimalno vreme jesenje sadnje luka je druga polovina oktobra. Sadnjom u ovom periodu, do ulaska u zimu biljke će uspeti da se dobro ukorene i pripreme za prezimljavanje. Preranom sadnjom biljke mogu u zimu ući previše razvijene čime im se sposobnost prezimljavanja jako smanjuje, a kasnom sadnjom nedovoljno će se ukoreniti pa ih zimske golomrazice puno lakše oštećuju.
Na pripremljene gredice glavice luka sade se u redove razmaka 25 – 30 cm. Razmak posađenih lukovica u redu treba da bude od osam do deset centimetara. Sade se po veličini, ujednačene glavice  prečnika 1.5 – 2 cm. Za proizvodnju koriste se neproklijale lukovice, a sadnja se obavlja na dubini od tri do četiri centimetra.
Jednim kilogramom srednje krupnih lukovica moguće je zasaditi površinu 12 – 15 metara kvadratnih.

Najčešći sortimenti

Od sorti luka žute boje ovojnih listova, jesenjom sadnjom iz lukovica najviše se uzgaja sorta Holandski žuti i hibrid Centurion, od crvenog luka sorta Red baron, a od belog luka, Majski srebrenjak.
Holandski žuti je sorta luka pljosnatih glavica žuto smeđih spoljnih ovojnih listova. Glavice su dosta čvrste sa dobro zatvorenim vrhom. Relativno su krupne sa prosečnom masom 80 – 90 grama. Unutrašnjost glavice je bela i umerene je ljutine.
Centurion F1 je srednje rani hibrid okruglasto pljosnatih lukovica, žutosmeđih ovojnih listova dobre čvrstoće. Unutrašnjost lukovice je žućkastobela, a ukus je blago ljut. Sadržaj suve materije je oko 12%. Dobre je skladišne sposobnosti.
Red baron kasna je sorta ljubičastih ovojnih listova. Lukovice su okruglastog oblika, visine 6 -7 cm i prečnika 7 – 8 cm. Blago ljutog je ukusa, čvrstih ovojnih listova i sadržaja suve materije oko 12%. Pravilno uskladišten, dobro se čuva kroz duži period.
Majski srebrenjak rana je sorta okruglasto pljosnatih glavica prosečne težine oko 50 grama. Glavice su obavijene belim ovojnim listovima. Unutrašnjost glavice je bele boje, a ukus je slatkast.
Namenjen je prvenstveno za ranu prolećnu potrošnju u svežem stanju.

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA