Skip to content

ODRŽAVANJE MEHANIZACIJE ZIMI – ŠTA KAŽE STRUKA?

Održavanje mehanizacije zimi - Šta kaže struka?
Kako se poljoprivredna sezona za ovu godinu bliži kraju, a svi poslovi na parcelama uglavnom se završili, naše poljoprivrednike očekuje zimsko održavanje mašina. A kako bi iz svoje mehanizacije izvukli maksimum i adekvatno je zaštitili tokom zime, važno je poslušati savete stručnjaka.
Kod traktora, kao nosioca svih operacija, treba obratiti pažnju da se dobro operu i podmažu, da izađe voda iz svih mazalnih mesta i ako je moguće, da se rasterete pneumatici podizanjem na podmetače, pošto za njih nije dobro da stoje u jednom položaju. Ukoliko se traktori neće koristiti do proleća, potrebno je izvaditi akumulator i staviti ga na neko toplije mesto i da se bar dva puta mesečno dopuni jer se usled stajanja izgubi određeni procenat struje. Ovakim čuvanjem akumulatora produžava mu se vek trajanja. Isti princip važi za sve akumulatore sa mašina koje se ne koriste duži vremenski period.

Obavezno je proveriti antifriz. Ko nema antifriz neka ga ispusti, ali stručnjaci ipak savetuju da se svakako preko zime sipa antifriz, pošto i malo vode ako ostane u bloku, može da napravi veliku štetu. Stoga je preporučljivo da se ostavi, u zavisnosti u kom delu Srbije se nalazite, do -20, -25 ili -30ºC da bude jačina. Svi kvarovi i neispravnosti na traktoru trebalo bi da se otklone do proleća.

Operite, podmažite, sredite i kombajn

Žitni, odnosno univerzalni kombajni trebalo bi da se dobro očiste, izduvaju, operu i podmažu odmah po završetku žetve. Tako sređene kombajne treba parkirati u natkrivene objekte, u najboljem slučaju na betonskoj podlozi, bilo da su to hangari ili šupe, samo je važno da mašine budu zaštićene od atmosferskog uticaja.

Struka takođe napominje da se takvi objekti moraju zaštiti od ulaska glodara jer oni mogu pojesti kaiševe, grizeći usput instalacije i praveći tako velike štete. To se može rešiti raznim klopkama i repelentima koje se mogu naći u poljoprivrednim apotekama po pristupačnim cenama.
Od priključnih mašina, fokus bi trebalo staviti na prskalice jer su one jako osetljive. Treba da se operu i spolja i iznutra, da ne ostaju ostaci hemije unutra. Naravno, najbolje bi bilo da se to reguliše odmah nakon poslednje upotrebe prskalice. Takđe, neophodno ih je i podmazati i uveriti se da nije ostala voda ni u jednom njihovom delu.
Održavanje mehanizacije zimi - Šta kaže struka?

Sprečite pucanje elemenata na prskalici

Takođe treba dodati antifriz u prskalice, da se pomeša voda i koncentrat antifriza od 100 odsto i napravi rastvor 60:40, ukupno 20-30 litara rastvora i da se takav pusti kroz čitav sistem uključivanjem pumpe. Time se obezbeđuje dodatna sigurnost da neće doći do smrzavanja i pucanja komponenata na prskalicama.

Ko može, neka skine pumpu i manometar i stavi ih na neko toplije mesto. Filtere bi takođe bilo poželjno poskidati pa do proleća da prezime tako. Obavezno obratiti pažnju da su prskalice osetljive mašine koje funkcionišu po principu kalibracije pošto rade sa opasnim i otrovnim sredstvima. Ukoliko se ne održavaju adekvatno, može doći do velikih gubitaka usled loše kalibracije i neodgovarajućeg održavanja.
Što se tiče ostalih priključnih mašina i oruđa, važno je dobro ih oprati i podmazati. Kod plugova, odnosno mašina čiji radni delovi zalaze pod zemlju, važno je te delove zaštititi od rđe i namazati ih. Svuda gde je oštećena boja na mehanizaciji treba je popraviti, odnosno prefarbati te delove.

Kako izabrati pravu farbu za poljoprivrednu mehanizaciju

Samo treba da odete u lokalnu farbaru, donesete uzorak boje (skinete neki deo sa dobrom bojom) i oni će vam napraviti u nijansi koja vam je potrebna i to u spreju, tako je nanesete na mašinu i vi ste zaštitili mehanizaciju od rđe i automatski joj produžili vek trajanja.
Po pitanju pranja mehanizacije, obavezna je upotreba mašina za pranje pod pritiskom usled visoke efikasnosti. Takođe dobar izbor je i aktivna pena, odnosno bezkontaktno pranje, ali treba samo obratiti pažnju da li je proizvod na bazi kiseline ili ekološki. Ako je u pitanju prvi slučaj, obavezno je adekvatno sprati sredstvo sa mašina da ne bi oštetila boju i metal.
Najvažniji od svih saveta je da sa pripremama i održavanjem mašina tokom zime treba krenuti na vreme, kako bi se sve stiglo završiti do početka sezone.
Poljoprivrednici bi mogli u krajnjem slučaju, ukoliko nemaju vremena da u toku sezone otklone neispravnosti, voditi evidenciju kvarova u nekoj svesci kako bi stigli da ih otklone tokom zime.

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA