Skip to content

RADOVI U JUNU: SADNJA, BERBA, MALČIRANJE I NEGA BILJAKA

Radovi u junu - Napravite svoj malč i kompost
Stigao nam je i jun, mesec kada se kalendarski završava proleće i počinje leto, a sa letom nam dolaze i sve topliji dani, ali i noći. Ipak, ovaj mesec zna biti prevrtljiv, što nam dokazuje skoro svake godine.
U nekim delovima zemlje često zna početi sa vremenskim nepogodama poput grada, a neki se krajevi pak u isto vreme bore sa sušom. Kakav god nas jun čeka, potrebno je da budemo svesni da je poljoprivreda proizvodnja u najvećem delu na otvorenom i da na vremenske prilike ne možemo uticati, ali na njih treba da budemo spremni i da u skladu s tim postupamo i ove sezone.
Iako je glavna setva u bašti obavljena tokom proteklih meseci, još uvek može da se stigne posejati ono što ranije nije niklo ili što je stradalo tokom grada, suše i sličnih nepogoda.
Možete da posejete i biljke koje će kasnije dati rod koji će biti spreman za branje krajem leta.

Napravite svoj malč i kompost

Tako je još uvek vreme pogodno da posejete mahunarke: pasulj, salatu, tikvice, radič, repu, kineski kupus, šargarepu, blitvu i slično povrće. Za neke kulture jun je mesec završetka vegetacije poput graška pa oslobođene gredice možemo iskoristiti za sadnju i produžiti sezonu branja povrća.
Ovaj period je idealno vreme da useve koji su završili svoju vegetaciju zamenite novima. Takođe, pred nama su lepi dani i za uživanje u zrelim plodovima voća i povrća, pri tome ne sme se zaboraviti i dalje na njihovu negu.
Pokošena trava može da se iskoristi za malč ili kompost. Pripazite samo da zbog povećane vlage i temperature počinje da se javlja i veći broj bolesti, ali i štetočina.

Obavite zaštitu sodom bikarbonom ili mlekom

Optimalan je period i za sadnju začinskih vrsta koje zahtevaju toplotu i dosta sunca poput bosiljka, vlašca, origana, žalfije i majčine dušice. Nije kasno ni za jednogodišnje cveće koje će krasiti vaše terase, balkone i dvorišta, a može stići da cveta sve do početka jeseni. Ne zaboravite ni redovno uklanjanje precvetalih cvetova, njihovu prihranu i redovno zalivanje odstajalom vodom.
Ranije posejani usevi dolaze u vreme za branje pa tako kreće berba salate, mladog graška, te rane sorte kupusnjača, a vadi se i mladi krompir i luk srebrenjak.
Pred kraj meseca dolaze i prvi plodovi paradajza, paprika, mahunarki i tikvica. Povrće koje još nije spremno za berbu neguje se, zaliva, okopava, ali štiti i od bolesti i štetočina.
Radovi u junu - Obavite zaštitu sodom bikarbonom ili mlekom
Podsetimo, povrtarima koji uzgajaju povrće na manjim površinama, pomoći će neki od prirodnih preparata, kao što je onaj od sode bikarbone ili mleka.

Vreme je da se odbace vodopije

Pored povrća za branje nam stižu i neke voćne vrste. Tako se za vreme ovog meseca može uživati u trešnjama, višnjama, bobičastom voću poput malina, borovnica, ribizla, ogrozda i slično. Tokom juna bere se i lekovito bilje koje se kasnije suši pa tako imamo aktuelnu žalfiju, mentu, hajdučku travu, kantarion i kamilicu.
Krajem meseca kreće i žetva pšenice, ječma, raži, zobi i tritikalea.
U ovom periodu voćari treba da obave zaštitu voćaka od bolesti i štetočina. Formira se i mladi voćnjak i uklanjaju vodopije, obolele ili slomljene grane. U junu se kod nekih voćnih vrsta obavlja i proređivanje plodova, a neke grane treba i podbočiti.
Tokom toplijeg vremena, pogotovo kada ima dosta vlage i trava brzo raste pa je neophodno kositi jednom nedeljno. Pokošenu travu kao i ostatak zelene mase poput granja, cveća i slično, iskoristite za dobijanje kvalitetnog komposta kojim ćete kasnije obogatiti vrtno zemljište i nagraditi biljke.

Iznesite korove iz zasada

Pokošena trava može da se iskoristi i za malčiranje vrta, samo pazite da ne sadrži seme. U tu svrhu možete koristiti i slamu, lišće, piljevinu, komadiće drveta i slično. Ovo je dobar mesec i za šišanje i oblikovanje živica i grmova.
Već je intenzivno krenula i borba sa korovima. U junu treba okopavati kulture, a neke i zagrnuti poput mahunarki, paprike, paradajza, patlidžana. Kada se kopa, najbolje je korov iščupati i izneti iz zasada kako se koren ne bi ponovno primio, što se naročito događa kod slaka. Kako biste izbegli korove, a i zadržali vlagu u tlu, možete malčem zaštiti biljke, pogotovo za vreme suše.
U junu javlja se i velik broj štetočina. Proteklih godina problem su posebno pravile lisne vaši pa pratite njihovu pojavu, a to možete i pomoću žutih ili plavih lepljivih ploča. Takođe, zbog povišene vlage i toplote treba da budemo spremni i na pojavu gljivičnih oboljenja kao što su plamenjača, pepelnica, siva plesan…
Kako biste izbegli njihovu pojavu nemojte zalivati biljku po listovima kako se ne bi stvarala vlaga, a za zaštitu koristite odgovarajuće preparate.
Mehanizacija Trgomen vam želi uspešan i plodonosan jun.

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA