Skip to content

ŠTA SE SEJE, A ŠTA SADI TOKOM ZIME

Šta se seje, a šta sadi tokom zime?

U predstojećem zimskom periodu za setvu i uzgajanje rasada potrebno je omogućiti uslove za klijanje i rast nežnih biljaka. Ključni faktori su svetlost, temperatura i vlaga. Kod odabira vrsta neophodno je biti obazriv. Često se dešava da ljudi prave greške i obave setvu suviše rano.

Kratko dnevno osvetljenje, niske temperature i mogućnost zagrejavanja će odlučiti o izboru biljnih vrsta. Kod setve na otvorenom polju potrebno je prilagoditi se vremenskim uslovima i području. Njom možemo dobiti ranu prolećnu berbu povrća dok će cveće procvetati nekoliko nedelja ranije od onog posejanog za vreme prolećnih meseci.
Ova setva se podrazumeva kada su u pitanju uzgajivači povrća koji imaju plastenike koje zagrevaju, vrste koje zahtevaju stratifikaciju (seme voća i ukrasnog drveća i žbunja), vrste koje dugo klijaju i niču. U suprotnom ćete dobiti stare sadnice koje su podložne pojavi raznih oboljenja, napadu štetočina i sigurno neće biti nosioci velike rodnosti. Ako se nalazite na jugu zemlje, gde je klima pogodna ili imate plastenik sa grejanjem možete posejati: kupus, krastavac, paradajz, papriku, celer.

Nastupajuća decembarska setva znači produženje sezone, ali obezbeđuje i ranu prolećnu proizvodnju. Možemo sejati razno povrće i cveće. Deo vrsta može da se poseje direktno napolju dok će drugima biti potrebno obezbediti zagrejan prostor.

Obezbedite dobre uslove za rasad

Potreban je kvalitetan supstrat koji će imati povoljne uslove za početni rast sadnica. Veličinu kontejnera i posuda prilagoditi vrsti i načinu uzgajanja. Posuda treba biti dovoljno široka i duboka kako bi obezbedili odgovarajući prostor za nesmetan rast korena. Što je seme krupnije, to se dublje polaže u zemlju i obrnuto. Sitno seme pokriva se tankim slojem zemlje.

Seme begonije recimo najbolje je sejati površinski, a preko se postavi providna folija koja sprečava isušivanje i održava stalnu vlažnost.

Temperatura se prilagođava vrsti. Za begonije i lavandu neophodno je obezbediti 21 stepen Celzijusa, lobeliju između 18 i 25 stepeni. Većini povrtarskih vrsta će za klijanje i nicanje odgovarati temperature od 20 do 25 stepeni Celzijusa dok će kupusnjačama odgovarati malo niže vrednosti.
Šta se seje, a šta sadi tokom zime?

Obratite pažnju na gustinu setve. Pregusti klijanci podložni su pojavi truležnih bolesti koje se brzo šire, posebno kad je supstrat prevlažan. Zalivanje treba da je umereno, a povremeno ne zaboravite provetriti klijalište.

Povrće za zimske dane

Od povrtarskih vrsta pogodne su one koje dobro podnose hladnoću i niču na nižim temperaturama. U tu grupu spadaju bob, crveni luk, beli luk, zelena salata, spanać, blitva, grašak, rotkvice, cvekla.

Bob posejan u novembru daje berbu već u maju. Njegov razvoj će biti pod direktnim uticajem vremenskih faktora kada ga sejemo na otvorenom polju. Ovaj rok pogodan je za južne krajeve, ali i kontinentalne kada je zima blaga. Kako bi ga dodatno zaštitili, obavezno je usev prekriti agrotekstilom ili prirodnim materijalom. U hladnijim godinama može da se proizvede rasad koji kasnije sadimo na stalno mesto.

Crveni i beli luk se u kontinentalnim i planinskim područjima u jedeanaestom mesecu sade u zaštićenim objektima i to će obezbediti rani mladi luk. Intenzitet rasta odrediće poštovanje plodoreda, temperatura, kvalitet zemljišta i intenzitet svetlosti.

Lisnato povrće veoma je zahvalno za setvu tokom zime. Zelena salata će biti odličan izbor. Treba da znate da se crvene sorte odlikuju jačim gorkim ukusom dok su zelene nešto slađe. Ako volite jače ukuse za vas su rukola i gorušica. Blitva je veoma otporna i napolju može izdržati dok temperatura ne padne ispod minus četiri stepena Celzijusa. Kako bi preživela treba je zaštititi. Spanać takođe, koji je prava riznica vitamina i minerala.

Rotkvice će u ovom periodu zahtevati još i dodatno osvetljenje.

Setva cveća u novembru

Mnoge cvetne vrste odlikuju se sporim klijanjem, nicanjem i sporijim početnim rastom. Uobičajenom setvom u proleće biljke svoju punu lepotu dostignu u avgustu i krajem leta. Kako bi produžili sezonu najbolje je obaviti što raniju setvu. To je posebno važno kod vrsta koje zahtevaju stratifikaciju.
Seme petunije niče teško i neravnomerno. Iznikla matična biljka može da se iskoristi za dobijanje reznica za nove. Za setvu eustome najbolje je odabrati kraj novembra i početak decembra jer cveta pola godine posle setve. Dug period do cvetanja karakterističan je i za gerber.

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA