Skip to content

STATISTIKE PROŠLOGODIŠNJIH PRINOSA I PREDVIĐANJA ZA 2024. GODINU

Statistike prošlogodišnjih prinosa i predviđanja za 2024. godinu
Republički zavod za statistiku u periodu od 1. oktobra do 15. decembra sproveo je Popis poljoprivrede pod sloganom „Kada znamo, bolje planiramo“, u skladu sa Zakonom o popisu poljoprivrede 2023. godine („Službeni glasnik RS“, br. 76/21). Jedinice posmatranja bile su poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije, koja se nalaze u Statističkom registru poljoprivrednih gazdinstava.
Rezultati su prezentovani na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u maju 2024. godine.

Kada znamo, bolje planiramo

Predmet istraživanja bila su osnovna obeležja strukturnih podataka poljoprivrednih gazdinstava:
  • zemljište po kategorijama korišćenja
  • stoka po vrstama i kategorijama
  • radna snaga
  • organska proizvodnja
  • ostali podaci o gazdinstvu
Predstavljamo vam najzanimljivije podatke iz popisa:
Statistike prošlogodišnjih prinosa i predviđanja za 2024. godinu

Zemljište po kategorijama korišćenja

Prema dobijenim rezultatima površina raspoloživog zemljišta poljoprivrednih gazdinstava iznosi 3 947 257 ha, dok je površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta 3 239 374 ha.
Najveći procenat korišćenog zemljišta zauzimaju oranice i bašte (čak 77.74%), zatim livade i pašnjaci (14.49%). Najmanji procenat korišćenog zemljišta čine okućnice (1.04%) i ostali zasadi (0.12%).

Stoka po vrstama i kategorijama

Što se tiče stanja stočnog fonda 61,7 % gazdinstva gaji stoku.
Živina se najviše gaji u Regionu Vojvodine, ovce u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, a koze u Regionu Južne i Istočne Srbije.

Radna snaga

Prema Popisu poljoprivrede 2023. ukupan broj lica radne snage na gazdinstvima iznosi 1 157 319, dok je prema anketi iz 2018. godine taj broj iznosio 1 336 940, te se iz toga uočava pad za 13,4%.
Prosečan broj članova i stalno zaposlenih na porodičnom gazdinstvu je oko 2 člana.

Poljoprivredno zemljište i kulture

Površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta voćnjaka i vinograda iznosi 214 330 ha. Pet opština sa najvećom proizvodnjom malina su: Ivanjica, Arilje, Bajina Bašta, Užice i Prijepolje.

 Stanje u vinogradima:

  • sorte grožđa sa geografskim poreklom 16%
  • stone sorte grožđa 24%
  • grožđe za ostale namene 3%

Sorte grožđa za vina bez geografskog porekla 57%.

Oranice i bašte čini: žito 67% (od čega kukuruz čini 50% prinosa, pšenica 40% i ostalo 10%), industrijsko bilje 19%, krmno bilje 9% i ostalo 4%.

Poljoprivredna mehanizacija

Ono što je nama najzanimljivije je da se situacija u sektoru mehanizacije nije puno promenila.

U poljoprivrednim gazdinstvima 7 od 10 gazdinstava koristi sopstveni traktor. Zato je važno pratiti statističke podatke koji pokazuju na šta treba posebno obratiti pažnju kako bi unapredili mehanizaciju.

Prema statistici:

  • 73,8% traktora je starije od 20 godina
  • jedan traktor u proseku obrađuje 6,7 ha korišćenog poljoprivrednog zemljišta
Poljoprivredne mašine predstavljaju jedan od presudnih faktora u razvoju poljoprivredne proizvodnje i zato je neophodno stalno ulaganje u iste. Na kvalitet obrade zemljišta direktno utiče adekvatna i stručno odabrana oprema i mehanizacija koja će vašem zemljištu omogućiti da ostvari svoj pun potencijal i obezbedi sigurne prinose.

Zbog toga u ponudi Mehanizacije Trgomen nalazi se veliki izbor Lovol traktora, pogodnih za sve vrste radove u polju, na njivi, u bašti, voćnjaku i vinogradu.

Ono što izdvaja Lovol traktore i što poljoprivdrednici osete – je ODLIČAN ODNOS CENE I KVALITETA što omogućava da gazdinstva lakše obezbede sebi traktor – novi ili noviji.

Lovol taktori se takođe ističu se i po svojoj ekonomičnosti u potrošnji goriva.

U Lovol katalogu nalaze se traktori jačina od 25 KS do 130 KS, tako da na vama ostaje samo da se odlučite koji traktor najviše odgovara vašim potrebama.

S obzirom na to od kolikog su značaja poljoprivredne mašine i od kolikog je značaja stalno ulaganje u iste, kako bi se povećao učinak u proizvodnji, u ponudi Mehanizacije Trgomen nalazi se i samohodni kombajn, na točkovima, sa punim pogonom – Lovol GM100.

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA