Skip to content

POLJOPRIVREDNA MEHANIZACIJA – FREZA I FREZIRANJE ZEMLJIŠTA KAO REDOVNA AGROTEHNIČKA MERA U PROLEĆE

POLJOPRIVREDNA MEHANIZACIJA – FREZA I FREZIRANJE ZEMLJIŠTA KAO REDOVNA AGROTEHNIČKA MERA U PROLEĆE
Sa prvim prolećnim danima i lepšim vremenom nam, pored prvih izdanaka u polju i pupoljaka na grandma, dolaze i korovi. I svaki poljoprivrednik zna koliko je borba protiv korova težak i zahtevan posao, koliko je upornosti potrebno uložiti kako bi se mlade biljke zaštitile i izborile sa ovim, ne tako rado, viđenim gostom na našem zemljištu.

Problem korova, posebno je veliki među mladim biljnim zasadima, i to posebno u voćnjacima. Gde se mlade biljke moraju boriti za vodu, mineralne materije i sunčevu svetlost. Te često zaostaju u porastu i uginjavaju usled nedovoljne količine hranljivih materija.

Tu na snagu stupaju različite agrotehničke mere borbe protiv korova, koje najćešće podrazumevaju mehaničku i hemijsku borbu.

ZNAČAJ FREZIRANJA ZEMLJIŠTA

I dok pesticidna sredstva lako i brzo rešavaju probleme sa većinom koriva, to ipak nije dovoljno za suzbijanje svih korovskih vrsta. Poseban problem javlja se u voćnjacima, pogotovo mladim, gde tek zasađena stabla voćnih vrsta nisu dovoljno jaka da se izbore za svoje hranljive materije, a suzbijanje korova dodatno otežano međurednim razmacima i osetljivošću biljaka na pesticidne materije.

Tada je najbolje okrenuti se mehaničkim agrotehničkim merama, kakva je freziranje zemljišta. Preporuka Mehanizacije Trgomen je odlučiti se za roto frezu, koja ima rotirajuće noževe koji brže i temeljnije seku jako korenje i rizome korova koji se nalaze ispod površine zemlje. Tako se freziranjem smanjuje potreba za upotrebom pesticida čak i do 90%. Što svakako ima uticaja i na očuvanje životne sredine, ali i na smanjenje torškova prozivodnje.

Pored ovoga, korišćenjem roto freze u svojim voćnjacima, poboljšavaju se mnoga svojstva zemljišta. Bolja je aeracija zemljišta. Što je u direktnoj vezi sa količinom i produktivnošću korisnih mikroorganizama. Oslobađaju se voda i mineralne materije, koje tako lakše dolaze u kontakt sa korenovim sistemom voćnih vrsta. Oslobađa se prostor za rast korenovog sistema. I na kraju, suzbijaju se štetni glodari jer se narušava njihovo prirodno kretanje kroz zemljište.

ROTO FREZA AGROKUN

U ponudi Mahnanizacije Trgomen, nalazi se roto freza proizvođača Agrokun, koja je za kratko vreme zadobila velike simpatije voćara širom naše zemlje i tako, možemo slobodno reći, postala apsolutni favorit u ponudi priključne mehanizacije naše kompanije.

Rotofreza Agrokun dolazi u dve opcije kada je širina radnog zahvata u pitanju. Možete se odlučiti za širinu od 1650mm ili 1850mm, tako da odgovara svakom voćnom zasadu, bez obzira na širinu redova. Dubina radnog zahvata je 120-180mm, što vam omogućava i nešto pliću, ali i nešto dublju obradu zemljišta, u zavisnosti od potreba poljoprivrednog gazdinstva i vrste korova sa kojom se susrećete.

Za traktor se spaja putem kardanskog vratila, a broj obrtaja kardana je 540. Što je čini pogodnom za bilo koju vrstu traktora. Broj noževa, u zavisnosti od širine može biti 48 ili 54. Noževi su rotirajući, pa ova freza odoleva i najvećim izazovima kada se radi krčenje terena i priprema zemljišta za podizanje novih zasada.

Mislite da bi baš freza Agrokun mogla biti vaš novi saveznik u održavanju imanja i borbi protiv korova? Za sva dodatna pitanja, kao i uslove kupovine, pozovite našeg predstavnika prodaje Jovana Ristića.

Jovan Ristić

📞 +381 36 862 438

📲 +381 64 64 9 59 07

📧 jovanr@trgomen.com

 

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA