Skip to content

JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH  LOVOL 504 N – VOĆARSKI TRAKTOR

JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH   LOVOL 504 N – VOĆARSKI TRAKTOR

Jedan od glavnih problema sa kojima se voćari i vinogradari danas susreću, jeste pronalaženje pogodne mehanizacije za svoje voćnjake i vinograde, koja će moći da odgovori na sve prepreke, poput uskih međurednih razmaka, niskih krošnji i delikatnih biljaka koje se ne sme oštetiti. Zato za voćare i vinogradare poseban izazov predstavlja pronalaženje takve mehanizacije, pre svega traktora.


Rad u voćnjacima i vinogradima zahteva primenu specijalnih, uskih, voćarsko-vinogradarskih traktora, kako bi se zasadi zaštitili, ali i kako bi se obezbedio lakši i kvalitetniji rad na zasadima.

Zato je Lovol 504N traktor III generacije najčešći izbor voćara za obrađivanje i održavanje voćnjaka i vinograda.  Njegova konstrukcija omogućava komotan prolaz kroz zasade, koji pri tom ne dotiče i ne oštećuje sadnice.

Lovol 504 N traktor odlikuje smanjena širina i visina u odnosu na standardni traktor. Njegovi spoljni gabariti počinju od 1,6 m širine i 4,2 m dužine, te je pogodan za zasade užeg međurednog razmaka, kakvi su u voćnjacima i, posebno, vinogradima. Smanjeni kirens, kod ovog modela, čini da ceo traktor bude niži, svega 1.25m visine do blatobrana, što omogućava lako kretanje ispod krošnji, uz maksimalnu udobnost vozača, tokom rada.

Velika prednost ovog traktora je zaštitni ram, koji se, po potrebi, može podizati i spuštati. U slučajevima kada su krošnje niže, ram može stajati u horizontalnom položaju i tako sprečiti oštećivanje krošnji drveća. Dok u ostalim situacijama može stajati u vertikalnom položaju i tako pružati dodatnu zaštitu vozaču. Kao dodatna prednost u pogledu dimenzija ovog traktora, ističe se i to što su farovi postavljeni usko, na prednjem delu traktora. Zahvaljujući ovom dizajnerskom rešenju, dodatno se olakšava manevrisanje traktorom kroz voćnjak i sprečava mehaničko oštećivanje biljaka.

Kod voćarskih traktora, veoma  je bitno da poseduju prednju vuču i što manji pritisak na zemljište i zato se proizvode sa niskopritisnim pneumaticima. Kod Lovol 504 N modela su radijalni pneumatici 260/70/R16″ i 360/70/R24″. LOVOL 504N, ali i svi drugi modeli imaju mogućnost podešavanja širine razmaka između točkova (+/- 10 cm) i mogu da budu opremljeni raznim dodacima koji olakšavaju obavljanje voćarskih i vinogradarskih poslova.

Ovaj model se uvrstio među favorite brojnih voćara i vinogradara, ne samo zbog svojih kompaktnih dimenzija, specijalno rađenih da odgovara upravo radu u voćnjacima i vinogradima, već i zbog niza benefita koje pruža prilikom obavljanja poslova. Neke od njegovih glavnih karakteristika su: stabilnost, sigurnost i pouzdanost.

LOVOL 504N traktor III generacije poseduje Perkins A498BT1 četvorotaktni dizel motor od 50 KS, kog odlikuju brojni benefiti. Dizel motor pruža ekonomičniji rad, jer je potpunije sagorevanje goriva, te je manja specifična potrošnja goriva. Takođe, traktori sa dizel motorima su dugotrajniji jer rade sa manjim brojem obrtaja, pa se ceo mehanizam manje haba i sporije troši. Takođe, četvorotaktni dizel motor ovog traktora. Većih je dimenzija i težine, što pogoduje sa strane vučne sile traktora. Pogotovo na gazdinstvima u brdsko-planinskim predelima.

Maksimalan broj obrtaja točkova je 2400 obrtaja u minuti, dok je maksimalan broj obrtaja kardana 1000. Zahvaljujući tome, moguće je koristiti najraznovrsniju priključnu mehanizaciju koja je potrebna za nesmetano obavljanje radnih zadataka u voćnjaku.

Objavljen je javni poziv za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivredne mehanizacije za nabavku traktora na teritoriji grada Beograda za 2022. godinu.

U OBLASTI POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJA ZA NABAVKU TRAKTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA